Šećerana u Bijeljini nakon 18 godina bez proizvodnje u pogonu

Bez autora
Nov 07 2010

Nakon 18 godina mirovanja, Fabrika šećera u Bijeljini počela je u četvrtak navečer zvanično s radom. Prve tone šećerne repe ušle su u proizvodni sistem, a nakon 48 sati tehnološkog procesa, sutra se očekuju prve tone šećera. U kontrolnoj sobi radnici, inžinjeri i rukovodioci Šećerane svečano su obilježili početak rada Fabrike, čiji je dnevni kapacitet prerada 4.000 tona šećerne repe, odnosno proizvodnja 500 tona šećera, 160 tona melase i 250 tona briketa. Rukovodstvo vjeruje da nije upitan plasman ovih proizvoda na tržište BiH, regiona i Evrope. Tokom prve proizvodne kampanje planirana je prerada 200.000 tona, odnosno proizvodnja 23.000 tona šećera. Fabrika šećera mirovala je od početka rata u BiH punih 18 godina, tokom kojih je devastirana i opljačkana. Nakon lanjske privatizacije i angažmana strateškog partnera Agrocoopa Banja Luka, u januaru ove godine počela je defektacija Fabrike, utvrđivanje trenutnog stanja da bi od avgusta počeo generalni remont i dopuna postrojenja.

Šećerana u Bijeljini nakon 18 godina bez proizvodnje u pogonuNakon 18 godina mirovanja, Fabrika šećera u Bijeljini počela je u četvrtak navečer zvanično s radom.

Prve tone šećerne repe ušle su u proizvodni sistem, a nakon 48 sati tehnološkog procesa, sutra se očekuju prve tone šećera.

Strateški partner

U kontrolnoj sobi radnici, inžinjeri i rukovodioci Šećerane svečano su obilježili početak rada Fabrike, čiji je dnevni kapacitet prerada 4.000 tona šećerne repe, odnosno proizvodnja 500 tona šećera, 160 tona melase i 250 tona briketa.

Rukovodstvo vjeruje da nije upitan plasman ovih proizvoda na tržište BiH, regiona i Evrope. Tokom prve proizvodne kampanje planirana je prerada 200.000 tona, odnosno proizvodnja 23.000 tona šećera.

Fabrika šećera mirovala je od početka rata u BiH punih 18 godina, tokom kojih je devastirana i opljačkana. Nakon lanjske privatizacije i angažmana strateškog partnera Agrocoopa Banja Luka, u januaru ove godine počela je defektacija Fabrike, utvrđivanje trenutnog stanja da bi od avgusta počeo generalni remont i dopuna postrojenja.

Prema riječima Radeta Rakića, pomoćnika direktora za obnovu Fabrike, i Mehe Fafulića, pomoćnika direktora za proizvodnju, nakon tri mjeseca remonta i velike požrtvovanosti inžinjera i radnika, Fabrika je vraćena u život.

Nova upošljavanja

Tačan iznos investicija u Fabriku još nije saopćen, ali se zna da je samo obnova energetskih instalacija koštala pet miliona maraka.

Pored sadašnjih 250 radnika, planirano je zapošljavanje još 50, ali je bitno napomenuti da proizvodnja u Šećerani, računajući poljoprivredne proizvođače, kooperante, dobavljače i vozače, angažira i do 10.000 ljudi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik